9 december 2008

iPhone/iPod Touch interfaces

Inmiddels zijn er diverse interfaces verkrijgbaar voor de iPhone en de iPod Touch van Apple. De interfaces die we hier beschrijven zijn bedoeld voor het bedienen van onder andere alle Linn DS streamers. De software is gemakkelijk te downloaden via de iTunes store of direct via de App store op beide toestellen. Houd er rekening mee dat installeren of downloaden alleen mogelijk is als de iPod Touch en iPhone beschikken over firmware versie 2.0 of hoger. De meest geavanceerde GUI software op dit moment, en speciaal gemaakt voor Linn producten is SongBook Mobile. Hiermee kun je een volledig Linn systeem bedienen, inclusief inputselectie en volumecontrole op de huidige voorversterkers. Het werkt zeer eenvoudig en intuitief. 

Nadat het programma opent, komen eerst alle Linn DS streamers in beeld. Hier kies je de bron die je wilt bedienen.

Als je dit hebt geactiveerd kies je in de Bibliotheek (Library) welk album, welke artiest of welk genre je wilt beluisteren.

Vervolgens ga je naar Afspelen (Play) om de geselecteerde albums of playlists af te spelen.

Verdere kenmerken van SongBook Mobile zijn:

- bediening van meerdere Linn DS spelers en voorversterkers
- playlists blijven actief ook al staat de iPhone/iPod Touch uit
- album art/cover art (nog niet volledig werkend in versie 1.0.5)
- mogelijkheid om een Linn systeem aan/uit te zetten
- volumecontrole en input selectie in combinatie met huidige Linn voorversterkers

De kosten voor de SongBook software bedragen 65,- Euro.

Een andere goed functionerende interface is PlugPlayer. Deze interface is bedoeld voor alle netwerkproducten die communiceren volgens het UPnP protocol. Alle Linn DS streamers ondersteunen dit UPnP protocol. PlugPlayer lijkt in zijn mogelijkheden veel op SongBook. Het ontbreken van album art en het gebruik van slechts één Streamer in combinatie met een NAS zijn grofweg de verschillen in gebruik. Verder is ook deze software erg intuitief en goed bruikbaar. 

Ook hier kies je eerst welke toestellen met elkaar moeten 'praten'. Dit is te kiezen in het configuratie (Configure) menu.

Vervolgens kies je ook hier in de bibliotheek de gewenste muziek. De bibliotheek is bereikbaar door de + toets in te drukken links onderin het scherm. Een album selecteer je door op een grijs bolletje te drukken waarna dit groen oplicht. PlugPlayer zal de geselecteerde muziek direct in de playlist zichtbaar maken als rechts boven op Done wordt gedrukt.


De playlist laat nu zien wat er is geselecteerd en wat er speelt. Ook blijft de mogelijkheid om het volume te bedienen met een Linn Sneaky DS, Linn Majik DS of als een Akurate/Klimax DS is geconfigureerd met een Linn voorversterker. 


De kosten voor de PlugPlayer software bedragen slechts 3,99 Euro.

Uiteraard zijn wij graag bereid beide software applicaties te demonstreren. Wij hebben deze interfaces op zowel de iPhone als de iPod Touch geïnstalleerd.