1 oktober 2008

Netwerk spelers versus hard-disk spelers

De op dit moment beschikbare streaming audio spelers kun je grofweg indelen in twee categorieën. Er zijn pure netwerkspelers die zelf geen opslagruimte hebben, maar hun data altijd van het netwerk halen. De Linn DS en T+A spelers vallen in die categorie. Daarnaast zijn er de spelers die hun eigen opslagmogelijkheid hebben, zoals de Naim HDX.

De pure netwerkspelers hebben geen enkel bewegend onderdeel meer in zich. Dit heeft zeker voordelen voor wat betreft de betrouwbaarheid. Er zit eigenlijk nauwelijks mechanica in die stuk kan gaan, alleen maar elektronica. Het betekent wel dat de dataopslag buiten de speler moet plaatsvinden. Op een computer, maar beter op een netwerkschijf: een NAS (network attached storage).

De hard-disk spelers hebben hun eigen opslag medium, en kunnen daarmee ook buiten een netwerkomgeving werken. De spelers hebben een loopwerk waarmee je eenvoudig cd's kunt rippen naar de hard disk in de speler. En in veel gevallen kun je er USB schijven aanknopen! En uiteraard vinden ze de muziek op het netwerk ook als ze op het netwerk zijn aangesloten. Deze spelers hebben dus meer functionaliteit, maar zijn daarmee ook iets kwetsbaarder.

Welke van deze spelers de voorkeur heeft? Dat hangt van je wensen af. De manier waarop de spelers kunnen worden bediend, en uiteindelijk de geluidskwaliteit die je wenst te bereiken. Er is voldoende keuze, op verschillende niveau's.