23 juli 2010

Streamen met de iPad (vervolg)

Dat we enthousiast zijn over de iPad wist u al. Dat we inmiddels meer ervaring hebben met de diverse interfaces voor dit technisch hoogstandje wordt helder in dit stukje.

Voor de Linn DS netwerkspelers zijn er momenteel drie high-definition interfaces beschikbaar: PlugPlayer, Songbook, en ChorusDS. Apple komt binnenkort met een HD versie van Apple Remote voor iTunes, voor diegenen die een Apple als mediaserver gebruiken. Naim komt met interfaces voor de Uniti serie en de HDX, en ook Meridian heeft niet stil gezeten. Voor het Meridian Sooloos muzieksysteem is er al een interface voor de iPad.

PlugPlayer is een zogenaamde UPnP interface die het mogelijk maakt om met toestellen te 'praten' die dit protocol ondersteunen. Voordeel van deze grafische interface (GUI) is de eenvoudige opzet en een ruim bemeten volume slider. Nadeel is het weglaten van coverart in de playlist waardoor zoeken minder makkelijk wordt en het ontbreken van de mogelijkheid om Radio DS te kiezen. Dit laatste is niet handig omdat radio luisteren via internet steeds populairder wordt. Wat ons betreft niet de beste keuze. Een GUI die wel geschikt is voor Radio DS heet SongBook HD. Het is erg gemakkelijk om naast de gebruikelijke playlist ook te kiezen voor radiostations, al dan niet voorgeprogrammeerd. Meer hierover vind je terug in ons nieuwsberichtje over Cara 6 en RadioTime. Verder lijkt SongBook HD erg veel op de iPhone en iPod Touch versie. Ondanks dat SongBook HD in de eerste twee releases niet erg stabiel was lijkt het er nu op dat de meeste 'kinderziektes' er inmiddels uit zijn, al zijn we nog steeds voorzichtig. Wat we op dit moment veruit de beste optie vinden is ChorusDS HD. Deze interface is snel, betrouwbaar, intuïtief, grafisch goed voor elkaar en is speciaal gemaakt voor Linn DS gebruikers. Het uitgangspunt was simpel, de interface moest eenvoudig en goed te bedienen zijn met name voor mensen die niet veel met techniek hebben. Niet alleen de iPad versie van ChorusDS is goed voor elkaar ook de iPhone en iPod Touch en de speciale MAC versies zijn de moeite waard. Zowel in Naaldwijk als Zevenbergen zijn alle bovengenoemde interfaces aanwezig. Om alvast een idee te krijgen hoe een en ander is vormgegevens kun je op het plaatje klikken.

In een volgend bericht zullen we ingaan op de iPad interface die Meridian gratis beschikbaar stelt voor de gebruikers van het Meridian Sooloos muziekserver systeem. De Naim interfaces gaan we belichten zodra ze samen met de nieuwe Uniti producten beschikbaar zijn.