26 juni 2014

iFi Micro iDSD usb dac (Limited Edition)

Overtreffende Trap In Alle Formaten


Na de zeer succesvolle introductie van een omvangrijke serie kleine maar extreem hoogwaardige en muzikale hifi-oplossingen trekt de Britse fabrikant iFi (onderdeel van AMR) deze zomer echt álle registers open met de introductie van de Micro iDSD, een da-converter die de overtreffende trap in geluidskwaliteit én functionaliteit belooft te worden. De nieuwe iFi Micro iDSD zit zó vol met functies - de ene nog gaver dan de andere - dat het een hele klus wordt om ze allemaal in één overzichtelijk bericht aan te kondigen.
ifi Micro iDSD usb dac limited edition formats
Toch doen we graag een poging, want art’s excellence heeft samen met Hifidelity de exclusieve (voor)verkoop voor Nederland verworven van de gelimiteerde Special Edition van de iFi Micro iDSD. Deze Limited Edition wordt geleverd met een speciaal t-shirt, een uniek serienummer, en je krijgt er een ‘iFi Personal Assistant’ bij toegewezen die je helpt als je vragen hebt. Er zullen wereldwijd slechts 512 stuks van deze Limited Edition worden uitgeleverd.
In de ontwikkelingsfase van de Micro iDSD startte iFi in een bekende online-community van Head-Fi liefhebbers een ‘Crowd Design’ actie. Daarbij mochten toekomstige gebruikers roepen welke functionaliteit ze graag op het nieuwe apparaat terug zouden willen zien. Het lijkt erop dat het ontwerpteam van iFi zoveel moeite had met kiezen tussen sommige functies dat ze gewoon alles er maar in hebben gebouwd. Het zou daarom bijna gemakkelijker zijn om je af te vragen wat er niet op zit. Toch zullen we in deze aankondiging op beknopte wijze proberen aan te geven waarom de iFi Micro iDSD misschien wel het coolste hifi-apparaat is dat dit jaar op de markt komt. Een volledige recensie volgt later deze zomer.

Het Analoge Deel

De iFi Micro iDSD zal het in een desktop-opstelling of zelfs als onderdeel van een grote hifi-installatie als DAC of hoofdtelefoonversterker fantastisch doen, maar de mobiele gebruiker is absoluut niet vergeten. In tegendeel, want met de ingebouwde accu kan ook onderweg op hoogwaardige wijze naar muziek worden geluisterd. De belangrijkste analoge features op een rijtje:
ifi Micro iDSD usb dac limited edition side
 • 3 verschillende instellingen voor de gevoeligheid van alle aangesloten hoofdtelefoon
 • IEMatch - een schakelbare instelling, speciaal voor de gevoeligheid van in-ear hoofdtelefoons
 • zéér hoge maximale output voor de moeilijkste hoofdtelefoons: 8.0V/4000 mW aan 16 Ohm
 • analoge RCA uitgang schakelbaar tussen vast en variabel 
Het Digitale Deel

Waar analoge functies min of meer vaststaan (en bij wijze van spreken over dertig jaar nog steeds bruikbaar zijn) moest bij het digitale deel flink naar de toekomst worden gekeken. Daartoe heeft iFi de trends en ontwikkelingen van digitale media goed bestudeerd en vastgesteld dat HiRes downloads en streams een steeds belangrijkere rol in de muziekconsumptie zullen gaan spelen. Ook voorzien ze dat de grens van de beschikbare resoluties nog lang niet is bereikt. Daarom is gekozen voor een betrouwbare en goed klinkende interne converter die een extreem breed palet aan bestandsformaten en resoluties aankan. Dus naast PCM en DXD (tot een samplingfrequentie van 768 kilohertz) is er ook DSD beschikbaar (tot maar liefst 512 kilohertz, dat is 8-voudige resolutie). Daar kun je echt nog een hele tijd mee vooruit. De belangrijkste digitale features:
 • Drievoudig digitaal filter voor zowel DSD als PCM, enkelvoudig ‘bit-perfect’ filter voor DXD
 • 3D Holographic Sound via DSP, met aparte instellingen voor hoofdtelefoon of luidsprekers
 • Intelligente digitale in/uitgang die coaxiaal en optisch in één aansluiting combineert
 • Schakelbare polariteit van het digitale signaal: 0˚ of 180˚
iFi Micro iDSD usb dac limited edition in- en uitgangen

Aansluitingen

De iFi Micro iDSD heeft een verrassend groot aantal aansluitingen, waardoor hij voor zeer veel toepassingen kan worden ingezet. Er is zelfs een aansluiting beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld een Smartphone kunt opladen met de accu in de Micro iDSD. Hoeveel aansluitingen er in totaal zijn? Raak de tel maar niet kwijt:

digitaal:
 • High-Speed asynchrone USB 2.0 (32bit/768kHz) ingang
 • S/PDIF Coaxiale uitgang
 • S/PDIF Optische ingang
 • S/PDIF Coaxiale uitgang
analoog:
 • 3.5mm ingang
 • 6.3mm uitgang (variabel)
 • RCA lijnuitgang (2V vast of 2V-5V variabel)
Al met al een zéér begeerlijk kleinood dus.
De Micro iDSD Limited Edition is te bestellen via de webwinkel.
iFi Micro iDSD usb dac limited edition
iFi Micro iDSD usb dac